ΠΩΣ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

ΠΩΣ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

από Αλεξάνδρα Κωνσταντοπούλου -
Αριθμός απαντήσεων: 0

Κάθε πόλεμος είναι ένα αληθινά τραγικό γεγονός. Ο πόλεμος στην Ουκρανία μας έφερε αντιμέτωπους με πάρα πολλές ανησυχίες. Μια εξ’ αυτών είναι «τι να πω στο παιδί μου, που κάθε μέρα ακούει και βλέπει έναν πόλεμο να λαμβάνει χώρα τόσο κοντά του, ώστε να το ενημερώσω, αλλά χωρίς να το τρομάξω;"

α παιδιά έχουν πρόσβαση στην πληροφορία ανάλογα με την ηλικία τους και ανάλογα πάλι με την ηλικία τους ανησυχούν, ρωτάνε και κατανοούν» 


  • Πριν ξεκινήσετε να δίνετε πληροφορίες σε ένα παιδί, καλό είναι να του κάνετε ορισμένες ερωτήσεις, ώστε να καταλάβετε τι ακριβώς έχει ακούσει, τι γνωρίζει. Αυτό θα σας βοηθήσει να του δώσετε απαντήσεις που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του.
  • Μιλάμε πάντα στη γλώσσα των παιδιών και λέμε την αλήθεια, με απλά λόγια. 
  • Δεν τους μεταφέρουμε το άγχος μας. Είμαστε ψύχραιμοι και δεν τα τρομοκρατούμε. Αντίθετα, αποδεχόμαστε ότι είναι φυσιολογικό να φοβόμαστε και τα καθησυχάζουμε.
  • Κλείνουμε τις ειδήσεις και προστατεύουμε  τα παιδιά μας από το να δουν σκληρές εικόνες πολέμου στην τηλεόραση.
  • Συζητάμε για τους τρόπους που μπορούμε να βοηθήσουμε, επιλέγουμε κάποιον από αυτούς και μιλάμε για την καλοσύνη, την αλληλεγγύη δίνοντας μια αισιόδοξη προοπτική για το ”καλό”που υπάρχει τον κόσμο,αρκεί να το επιλέξουμε.  Τονίζουμε πόσο σημαντική είναι η ειρήνη και ότι υπάρχουν πολλά μέσα για την επίλυση των διαφορών των λαών, όπως η διπλωματική οδός.

  • Ενθαρρύνουμε το παιδί να εκφράσει το συναίσθημα και δηλώνουμε τη διαθεσιμότητά μας  όποτε μας  χρειαστεί, χρησιμοποιώντας φράσεις όπως : «Θα σε φροντίζω πάντα».  Βεβαιώστε τα παιδιά ότι είναι ασφαλή κοντά σας και ότι δεν κινδυνεύουν.
  • Βάζουμε τα πράγματα σε μια θετική προοπτική για το παιδί , υπενθυμίζοντάς του τις φορές που αντιμετώπισε μια  δύσκολη κατάσταση που του προκαλούσε φόβο, πώς το είχε διαχειριστεί και πόσο καλά το είχατε διαχειριστεί ως οικογένεια.
  • Σχολιάζουμε τις επιπτώσεις του πολέμου στη ζωή των λαών με σκοπό να τα οδηγήσουμε στη σημαντικότητα της ειρήνης.  

Πηγές "Χαμόγελο του Παιδιού"