ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ- ΒΟΗΘΗΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΦΟΣΟΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ- ΒΟΗΘΗΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΦΟΣΟΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ

από Αλεξάνδρα Κωνσταντοπούλου -
Αριθμός απαντήσεων: 0

Μαρούσι, 22/9/20

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ- ΒΟΗΘΗΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

Αγαπητοί Γονείς,

Ευχόμαστε από καρδιάς να είμαστε όλοι υγιείς και η παρούσα ενημέρωση να παραμείνει μόνο ως αρχειακό υλικό. Κρατάμε την αισιοδοξία μας, εστιάζουμε στα θετικά, είμαστε προσεκτικοί και παραμένουμε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. 

ELEARNING

ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

 Το Σχολείο μας μέσα σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση, κατάφερε να είναι κοντά στους μαθητές συναισθηματικά, παιδαγωγικά και μορφωτικά, από την πρώτη στιγμή.   Η διαδικασία και η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε από τους εκπαιδευτικούς, για να δομηθεί η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε τα παιδιά μας  να εισέλθουν σταδιακά σε αυτή τη νέα συνθήκη, να προσαρμοστούν γρήγορα και να αποκομίσουν τα μεγαλύτερα οφέλη.  Το Σχολείο παραμένοντας πιστό στη φιλοσοφία του και σε όσα πρεσβεύει όλα τα χρόνια της λειτουργίας του, στάθηκε κοντά στους μαθητές με ένα πλήρως οργανωμένο και εκπαιδευτικά δομημένο ποιοτικό πρόγραμμα, προσφέροντας στα παιδιά  τη δυνατότητα να μαθαίνουν με ασφάλεια όπως και πριν, χωρίς υπερβολές και άσκοπους εντυπωσιασμούς.

Σε αυτό το πλαίσιο θα λειτουργήσουμε με  την εξ αποστάσεως διδασκαλία και τη φετινή χρονιά στην περίπτωση που οι συνθήκες το επιβάλουν.


Πληροφορίες για την online διαδικασία τηλεκπαίδευσης εφόσον χρειαστεί.

 Το σχολείο μας για τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση  χρησιμοποιεί την πλατφόρμα τηλεδιασκέψεων  Cisco WebEx. 

  • https://www.webex.com/downloads.html/
  • Οι μαθητές με αυτόν τον τρόπο  μπορούν καθημερινά να παρακολουθήσουν ζωντανά τη διδασκαλία του μαθήματος σε περίπτωση αναστολής λειτουργίας του τμήματός τους.
  • Η διδακτική ώρα θα είναι 30 λεπτά και θα ακολουθεί διάλειμμα 15 λεπτών.
  • Εντός της ημέρας στα καθηκοντολόγια των τμημάτων του Δημοτικού  θα αναρτηθεί το πρόγραμμα webex και οι κωδικοί των εκπαιδευτικών. Το πρόγραμμα είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό που ήδη έχουν οι μαθητές μας.  Για το Νηπιαγωγείο η αναλυτική ενημέρωση για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα αναρτηθεί εντός της εβδομάδας, από τις νηπιαγωγούς των παιδιών.

Χρήσιμες συμβουλές-κανόνες παρουσίας μέσα στην ψηφιακή τάξη.

  • Σας στέλνουμε τις οδηγίες γραπτώς, αλλά και με ένα αναλυτικό βίντεο για να δείτε πως θα εγκαταστήσετε το πρόγραμμα (σε υπολογιστή με κάμερα, laptop, tablet ή κινητό) όπως επίσης και ποια θα είναι η οθόνη που θα βλέπει ο μαθητής όταν θα μπει στην ψηφιακή τάξη.
  •  Όλοι οι μαθητές πρέπει να συνδέονται με τον κωδικό (meeting Code) της/ του εκπαιδευτικού λίγα  λεπτά πριν από την έναρξη του μαθήματος, ώστε να τηρούνται σωστά οι χρόνοι. Είναι απαραίτητο να είναι προετοιμασμένοι με τα τετράδια και τα βιβλία τους.
  • Οι γονείς θα πρέπει να εξηγήσουν τον τρόπο χρήσης της λειτουργίας του προγράμματος, ειδικά στα μικρότερα παιδιά.
  • Τα μικρόφωνα των παιδιών και οι κάμερες θα πρέπει να είναι κλειστές σε όλη τη διάρκεια του μαθήματος έτσι ώστε η διεξαγωγή του μαθήματος να γίνεται ομαλά και χωρίς άλλους θορύβους από ανοιχτά μικρόφωνα.
  • Ο εκπαιδευτικός της τάξης και μόνο αυτός είναι υπεύθυνος να ανοίγει τα μικρόφωνα και να δίνει το λόγο στους μαθητές. Εάν κάποιος δεν τηρεί τους κανόνες του μικροφώνου θα του γίνεται σύσταση, στην επόμενη  σύσταση υποχρεωτικά θα «απομακρύνεται» ώστε να μπορεί να συνεχιστεί σωστά η ψηφιακή παρακολούθηση του μαθήματος από τους υπόλοιπους μαθητές.
  • Τα παιδιά μπορούν να επικοινωνήσουν με την/τον εκπαιδευτικό  χρησιμοποιώντας το raise hand (σηκώνω χέρι) ώστε να ειδοποιήσουν τη/το δασκάλα/ο τους για  να τους δώσει το λόγο.

 Επισυνάπτουμε:

  • 2 video με οδηγίες για την πλατφόρμα Webex meeting.
  • Γραπτές οδηγίες για την on line σύνδεση.

 Επισημάνσεις.

  • Θα πρέπει πρώτα να εγκαταστήσετε το πρόγραμμα και όχι να συνδεθείτε απλά on line. 
  • Κατόπιν ( μέσω αυτού) να συνδεθείτε με την ψηφιακή σας τάξη και να  πατήσετε join.
  • Ακολουθεί φωτογραφία με  την οθόνη που θα εμφανίζεται για τη σύνδεσή σας.


Ενημέρωση γονέων για τα προσωπικά δεδομένα.

Οι παρεχόμενες υπηρεσίες εκπαίδευσης εξ αποστάσεως αποτελούν συνέχιση των παρεχομένων υπηρεσιών του σχολείου και έχουν σκοπό, σύμφωνα με τις οδηγιες του Υπουργείου Παιδείας, να κρατήσουν τους μαθητές σε επαφή με την εκπαιδευτική  διαδικασία. Το σχολείο, συμμορφούμενο με την κοινοτική νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων, δεσμεύεται στην προστασία οποιουδήποτε προσωπικού στοιχείου  συλλέγει κατά τα συγκεκριμένη διαδικασία, (συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρονικής ή διαδικτυακής αλληλογραφίας μαθητών – εκπαιδευτικών). Η συμμετοχή του μαθητή συνεπάγεται την αποδοχή από τον Κηδεμόνα ότι το σύνολο του υλικού (οπτικό, ηλεκτρονικό ή άλλο) διανεμηθεί προς το μαθητή, αποτελεί ιδιοκτησία του σχολείου που έχει δημιουργηθεί απ’ αυτό και δεν επιτρέπεται η παραπέρα διανομή και αναπαραγωγή του πέραν  των σκοπών για τους οποίους έχει παραχθεί, ή προς οποιονδήποτε τρίτο, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Υπενθυμίζουμε ότι η καταγραφή της εικόνας ή της ομιλίας άλλου προσώπου κατά τη διάρκεια των δικτυακών μαθημάτων είναι παράνομη και επισύρει αστικές, ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.

Όπως και σε κάθε κρίση δοκιμάζεται η ικανότητά μας να βρίσκουμε νέες ισορροπίες. Η εμπειρία που αποκομίσαμε  αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη για να ξεπεράσουμε μελλοντικές δυσκολίες, με σοφία και δύναμη.

Από τη Διεύθυνση