ΝΕΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ

ΝΕΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ

από Αλεξάνδρα Κωνσταντοπούλου -
Αριθμός απαντήσεων: 0

 

Μαρούσι, 27/3/20

Αγαπητοί Γονείς,

Το Σχολείο μας μετά τα μέτρα αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων, κινητοποιήθηκε άμεσα ώστε να αξιοποιηθούν διαφορετικοί τρόποι διδασκαλίας και οι μαθητές μας να μη χάσουν την επαφή με το σχολείο τους εκπαιδευτικούς και τα μαθήματά τους. Ήδη από την Τετάρτη 11 Μαρτίου η εκπαιδευτική διαδικασία γίνεται με τη μορφή της ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης χρησιμοποιώντας παράλληλα το portal eclass του Σχολείου μας, καθώς και δύο νέες πλατφόρμες (τη Socrative  & την Edmodo).

Το εκπαιδευτικό  σύστημα καλείται να λειτουργήσει σε ένα εντελώς πρωτόγνωρο πλαίσιο. Οι περισσότερες πλατφόρμες καθώς και τα δίκτυα παρουσιάζουν σημαντικά τεχνικά προβλήματα από τον υπερβολικό φόρτο εργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο οι  εκπαιδευτικοί μας κατέβαλαν τεράστια προσπάθεια να εγκλιματιστούν με τα ψηφιακά εργαλεία και να προσαρμόσουν το εκπαιδευτικό  υλικό  στην εξ αποστάσεως διαδικασία. Κλήθηκαν  να εργαστούν σε νέα δεδομένα,  πολύ περισσότερες ώρες, είναι δάσκαλοι και όχι καθηγητές πληροφορικής και αντιμετωπίζουν στο σπίτι τις ίδιες αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε όλοι  ως εργαζόμενοι γονείς. Σε αυτή τη νέα συνθήκη χρειαζόμαστε όλοι στήριξη και δύναμη. Η πραγματικότητα ζητά από τα παιδιά την απενεργοποίηση της ζωτικότητας και της κοινωνικότητάς τους. Είναι απαραίτητο να τους μεταφέρουμε ότι όλα θα πάνε καλά. Η εκπαίδευση των παιδιών δεν αντιμετωπίζεται σαν ένα project μιας εταιρείας που πρέπει να ολοκληρωθεί πάση θυσία. Όλοι μας έχουμε ανάγκη από παράθυρα αισιοδοξίας και περισσότερο από όλους τα παιδιά μας.

Οι διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες, μας οδήγησαν σε πολλαπλές τηλεδιασκέψεις με το εκπαιδευτικό προσωπικό αυτές τις  πρώτες ημέρες. Λόγω της παράτασης αναστολής λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών οργανισμών το Σχολείο μας αποφάσισε να προσθέσει στη διαδικασία της καθημερινής εκπαίδευσης των μαθητών και τη μέθοδο της σύγχρονης τηλεκπαίδευσης, από τη Δευτέρα 30/3/20. Στόχος μας είναι το live e-learning να συνεχιστεί για όσο διάστημα θα είναι κλειστά τα σχολεία. Την πρώτη εβδομάδα θα αφορά μόνο τα μαθήματα των Ελληνικών. Εφόσον διαπιστωθεί στην πράξη ότι η διαδικασία αυτή δεν αντιμετωπίζει τεχνικά προβλήματα (όπως η υπερφόρτωση του δικτύου της πλατφόρμας ή άλλα τεχνικά προβλήματα) θα προστεθεί πρόγραμμα για τις Ξένες Γλώσσες.

Επίσης για λόγους αποσυμφόρησης του portal του Σχολείου,  τα μαθήματα των Αγγλικών θα ανεβαίνουν πλέον στην πλατφόρμα Edmοdo, από τον Υπεύθυνο της τάξης κάθε Δευτέρα- Τετάρτη και Παρασκευή, με τη μορφή της ασύγχρονης διδασκαλίας Το κάθε μάθημα έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτει την ύλη 2 ημερών.

Το σχολείο μας για την οnline διδασκαλία θα εφαρμόσει την πλατφόρμα «Webex meeting” https://www.webex.com/downloads.html/. Tο κάθε τμήμα θα χωριστεί αλφαβητικά σε 2 ομάδες για να μπορεί η διαδικασία να λειτουργήσει καλύτερα και να έχουμε τα θετικά αποτελέσματα που προσδοκούμε. Οι μαθητές με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν καθημερινά να παρακολουθήσουν ζωντανά τη διδασκαλία του μαθήματος, συμμετέχοντας σε μια ψηφιακή τάξη μέσα από ασκήσεις και απορίες.

Εάν κάποιος μαθητής έχει  σοβαρή δυσκολία να παρακολουθήσει το μάθημα με την ομάδα του την ώρα που έχουμε ορίσει, μπορεί να συνδεθεί την ώρα της άλλης ομάδας κατ’ εξαίρεση. Οι γονείς καλούνται να ακολουθήσουν κατά το δυνατό το διαχωρισμό που προτείνουμε.   Η χρονική διάρκεια θα είναι περίπου 30 λεπτά για κάθε ομάδα.

Χρήσιμες συμβουλές κανόνες παρουσίας μέσα στην ψηφιακή τάξη.

  • Σας στέλνουμε τις οδηγίες γραπτώς , αλλά και με ένα αναλυτικό βίντεο με οδηγίες για να δείτε πως θα εγκαταστήσετε το πρόγραμμα (σε υπολογιστή με κάμερα, laptoptablet ή κινητό) όπως επίσης και ποια θα είναι η οθόνη που θα βλέπει ο μαθητής όταν θα μπει στην ψηφιακή τάξη.
  •  Όλοι οι μαθητές πρέπει να συνδέονται με τον κωδικό (meeting Code) της/ του εκπαιδευτικού (που θα αναρτηθεί αύριο) 5 λεπτά πριν από την έναρξη του μαθήματος, ώστε να τηρούνται σωστά οι χρόνοι. Είναι απαραίτητο να είναι προετοιμασμένοι με τα τετράδια και τα βιβλία τους.
  • Οι γονείς θα πρέπει να εξηγήσουν τον τρόπο χρήσης της λειτουργίας του προγράμματος. Ειδικά στα μικρότερα παιδιά (Α’-Β’-Γ’ και Δ΄ τάξης) είναι απαραίτητο να γίνεται το μάθημα με την επίβλεψη ενός ενήλικα ο οποίος θα προσπαθήσει να βοηθήσει την όλη διαδικασία.
  •  Τα μικρόφωνα των παιδιών και οι κάμερες θα πρέπει να είναι κλειστές σε όλη τη διάρκεια του μαθήματος έτσι ώστε η διεξαγωγή του μαθήματος να γίνεται ομαλά και χωρίς άλλους θορύβους από ανοιχτά μικρόφωνα.
  • Ο εκπαιδευτικός της τάξης και μόνο αυτός είναι υπεύθυνος να ανοίγει τα μικρόφωνα και να δίνει το λόγο στους μαθητές. Εάν κάποιος δεν τηρεί τους κανόνες του μικροφώνου θα του γίνεται σύσταση, στην επόμενη σύσταση υποχρεωτικά θα «απομακρύνεται» ώστε να μπορεί να συνεχιστεί σωστά η ψηφιακή παρακολούθηση του μαθήματος από τους υπόλοιπους μαθητές..
  • Τα παιδιά μπορούν να επικοινωνήσουν με την/τον εκπαιδευτικό  χρησιμοποιώντας το raise hand (σηκώνω χέρι) ώστε να ειδοποιήσουν την/τον δασκάλα/ο τους για  να τους δώσει το λόγο όταν  κρίνει ότι είναι η κατάλληλη ώρα.

 Επισυνάπτουμε:

  1. Δυο αρχεία με το καθημερινό πρόγραμμα ανάρτησης καθηκόντων. 
  2. video με οδηγίες για την πλατφόρμα Webex meeting.
  3. Γραπτές οδηγίες για την on line σύνδεση.

 

Αύριο θα αναρτηθούν από τους δασκάλους σας οι κωδικοί, ανά τμήμα, και το ωράριο της διδασκαλίας. Προσπαθούμε να συντονίσουμε τη διαδικασία από τις 13:00 έως τις 19:00, έτσι ώστε να δώσουμε χρόνο στους γονείς που δουλεύουν στο σπίτι, να μη συμπίπτει η διδασκαλία στα αδέλφια (κατά το δυνατόν),  καθώς και να αποφύγουμε επιβαρυμένο ωράριο στο δίκτυο πανελλαδικά και πανευρωπαϊκά.

 

Το Σχολείο είναι ένας  ζωντανός εκπαιδευτικός οργανισμός που έχει καθήκον να διδάσκει  στα παιδιά μας  πως οι ευκαιρίες που γεννά κάθε κρίση, δύναται να υποσχεθούν ένα καλύτερο μέλλον.

 

Με εκτίμηση

Από τη Διεύθυνση



1. Εγκατάσταση

 

 


2. Οδηγίες χρήσης για παρακολούθηση μαθήματος.