ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ

ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ

από Αλεξάνδρα Κωνσταντοπούλου -
Αριθμός απαντήσεων: 0

Αγαπητοί Γονείς,

Στο διάστημα 5-20 Οκτωβρίου 2019 το Σχολείο μας συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού. Η διοργάνωση αυτή διεξάγεται κάθε χρόνο και υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού είναι μια πρωτοβουλία που έχει ως στόχο να κάνει τον προγραμματισμό και τον ψηφιακό γραμματισμό προσιτό σε όλους, με διασκεδαστικό και ενδιαφέροντα τρόπο.

Η εκμάθηση συγγραφής κώδικα μας βοηθάει να κατανοούμε τον κόσμο που εξελίσσεται ταχύτατα γύρω μας, να διευρύνουμε τις γνώσεις μας για τον τρόπο λειτουργίας της τεχνολογίας και να αναπτύσσουμε δεξιότητες και ικανότητες, ώστε να ανακαλύπτουμε νέες ιδέες και να καινοτομούμε.

Related image

Σχολεία και οργανισμοί από κάθε χώρα της Ευρώπης οργανώνουν μια δραστηριότητα σχετική με την Επιστήμη των Υπολογιστών και τον Προγραμματισμό με σκοπό να εμπνεύσουν τη νέα γενιά και την κοινωνία, να ενισχύσουν τις μαθηματικές δεξιότητες των μαθητών, να ενδυναμώσουν τις ικανότητές τους στην επίλυση προβλημάτων και να προωθήσουν τον τρόπο σκέψης των επιστημόνων της Πληροφορικής. 

Οι φετινές συμμετοχές φτάσανε τα 4 εκατομμύρια.

Image result for code week stats

Φέτος, με τη Δ' τάξη συμμετείχαμε στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού με τη δραστηριότητα «Break the Code». Μάθαμε τι είναι η κρυπτογράφηση, οι μυστικοί κώδικες, σε τι χρησιμεύουν, πώς να κρυπτογραφούμε και να αποκρυπτογραφούμε μηνύματα. Από την Σπαρτιάτικη Σκυτάλη ως τη Μηχανή Enigma και τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η κρυπτογράφηση χρησιμοποιήθηκε για την ανταλλαγή μηνυμάτων που δε θα καταλάβαινε κάποιος παρά μόνο εάν ήξερε το κλειδί, τον μυστικό κώδικα που βρίσκεται πίσω από τις συνομιλίες. Σήμερα, η κρυπτογράφηση χρησιμοποιείται για την ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών και των συναλλαγών. Αναφερθήκαμε σε γνωστούς κώδικες, όπως ο κώδικας Morse και η ανεστραμμένη γραφή του Leonardo Da Vinci, ακόμα και η γραφή Braille. Ακόμη, μάθαμε πώς να χρησιμοποιούμε λέξεις-κλειδιά ώστε να κρυπτογραφούμε και να αποκρυπτογραφούμε τα δικά μας μηνύματα!

Τα παιδιά έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τη δραστηριότητα και απόλαυσαν τη διαδικασία!


Εκτός από την πολύτιμη συμμετοχή μας, καταφέραμε να κερδίσουμε το Πιστοποιητικό Αριστείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το βραβείο αυτό απονέμεται σε δραστηριότητες που είναι πρωτότυπες και για την υλοποίησή τους συνεργάστηκαν σχολεία από 5 ή περισσότερες χώρες. Για τη δική μας δραστηριότητα συνεργαστήκαμε με σχολεία από την Ιταλία, τη Λετονία, τη Ρουμανία, την Πορτογαλία και την Τουρκία. Οι εκπαιδευτικοί οργανώσαμε τη δραστηριότητα, ανταλλάξαμε απόψεις και μοιραστήκαμε τα συμπεράσματα.


Είμαστε χαρούμενοι για το αποτέλεσμα και περήφανοι για τους μαθητές μας!

Ραντεβού στην επόμενη Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κώδικα!