Δοκιμαστική ανάρτηση για το application, παρακαλούμε να την αγνοήσετε.

Δοκιμαστική ανάρτηση για το application, παρακαλούμε να την αγνοήσετε.

από Αλεξάνδρα Κωνσταντοπούλου -
Αριθμός απαντήσεων: 0

 

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ.

Αγαπητοί Γονείς,

Τη φετινή χρονιά θα εργαστούμε  σε όλο το σχολείο με κοινά project που ορίζονται ως «Θεματικές Ημέρες» και θα  πραγματοποιούνται σε συγκεκριμένη ημερομηνία  κάθε μήνα.

 Η διαδικασία αυτή αφορά  ολόκληρη τη σχολική κοινότητα και εντάσσεται εντός του πρωινού  προγράμματος. Τις ημέρες αυτές  δάσκαλοι και όλοι οι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων  θα προετοιμάσουν μαζί με τα παιδιά  δράσεις που θα ορίζονται  μέσα στο πλαίσιο της «Θεματικής Ημέρας».

Σημαντικό στοιχείο των «Θεματικών Ημερών» είναι τόσο η γνώση όσο και η συμμετοχική διαδικασία. Στόχος είναι οι μαθητές να βιώσουν τις θεματικές ημέρες σαν μια ευχάριστη και δημιουργική εμπειρία.

Ως 1η Θεματική ημέρα της χρονιάς ορίζεται η Τετάρτη 31/10/18 με τίτλο :

 

English Day & Halloween.


Την ημέρα αυτή θα εμπνευστούμε από την Αγγλική παράδοση. Από τον Σαίξπηρ μέχρι το Αγγλικό δίκαιο, το πολίτευμα, το ποδόσφαιρο,  τα πανεπιστήμια.  Θα υπάρχουν διαφορετικές δραστηριότητες οι οποίες θα αποφασιστούν από κοινού με τα παιδιά και θα παρουσιαστούν εντός του προγράμματος. 

Ταυτόχρονα στις 31 Οκτωβρίου  γιορτάζεται στον ευρύτερο δυτικό κόσμο η γιορτή για το Haloween, κατά την οποία τα μικρά παιδιά μεταμφιέζονται, κατά κανόνα σε κάτι «τρομαχτικό» και επισκέπτονται σπίτια μαζεύοντας πολλά γλυκά, ενέργεια γνωστή ως «trick or treat» («φάρσα ή κέρασμα»). Η γιορτή αυτή συγχέεται με τις Ελληνικές Απόκριες, όμως διαφοροποιείται κατά πολύ από αυτές. Στη σημερινή της μορφή η γιορτή ασχολείται περισσότερο με διασκέδαση, μεταμφιέσεις και γλυκίσματα και θα αποτελέσει στοιχείο της 1η θεματικής ημέρας.

 

Οι οριζόμενες θεματικές ημέρες του σχολικού έτους 2018-19 ανά μήνα είναι η παρακάτω:

  • ENGLISH DAY & HALLOWEEN:           31 Οκτωβρίου 2018
  • ΠΑΡΑΔΟΣΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ:                           Νοέμβριος
  • ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ :    4 Δεκεμβρίου 2018
  • ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ:                                        Ιανουάριος
  • ΤΕΧΝΗ:                                               Φεβρουάριος 
  • ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ:                                                Μάρτιος
  • ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ :                                    Απρίλιος

 

Παράδειγμα 1ο : Θεματική ημέρα «ΠΑΡΑΔΟΣΗ- ΙΣΤΟΡΙΑ»: Οι μαθητές μπορούν να παρουσιάσουν  ένα αρχαίο θεατρικό έργο, ένα παραδοσιακό χορό από κάποιο μέρος της Ελλάδας, να συλλέξουν video με γιαγιάδες –παππούδες που λένε ένα λαϊκό παραμύθι ή μια ιστορία από το μέρος καταγωγής τους και να το παρουσιάσουν. Οι ιδέες μπορεί να είναι πολλές.

Παράδειγμα 2ο  : Θεματική «ΤΕΧΝΗ»: Οι επιλογές και εδώ είναι πολλές. Από Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες ζωγράφους –γλύπτες –αρχιτέκτονες. Ο σκοπός δεν είναι μόνο να δούμε τη βιογραφία τους. Μπορεί να είναι μια έκθεση, μια επίσκεψη, η προβολή μιας ταινίας, ένα μικρό σκετς, εργαστήριο εικαστικό με συγκεκριμένο  θέμα, κλασική μουσική που θα ακούγεται στην αυλή ενώ κάποιο  τμήμα θα μιλήσει για τη ζωή πχ. του Μότσαρτ!

 

Σκοπός του θεσμού είναι να δημιουργήσουμε κάτι διαφορετικό στις παιδικές  σχολικές αναμνήσεις.

 



(Edited by Βάσια Κωνσταντοπούλου - original submission Tuesday, 23 October 2018, 2:38 PM)