ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

από Αλεξάνδρα Κωνσταντοπούλου -
Αριθμός απαντήσεων: 0

Τα παιδιά δεν παύουν ποτέ να μας ξαφνιάζουν με τις ιδέες  και τις σκέψεις τους .

Μια δημιουργική θεματική ημέρα "Παράδοσης & Ιστορίας" ολοκληρώθηκε αλλά  η δράση μόλις  ξεκίνησε ..... Stay tuned..


ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ – ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

 

“Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι δίκαιο αίτημα όλων των Ελλήνων. Είναι ένα αίτημα όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως εθνικότητας, που οραματίζονται την επανένωση ενός ακρωτηριασμένου μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Τα επιχειρήματα για  το δίκαιο του αιτήματος πολλά και σημαντικά .

Ο Παρθενώνας είναι γνωστός παγκοσµίως όχι µόνο ως ένα µοναδικό µνηµείο στην ιστορία της αρχιτεκτονικής, αλλά και ως η επιτοµή της συνεισφοράς του Ελληνικού πνεύµατος στην πολιτιστική κληρονοµιά της ανθρωπότητας. Η µοναδικότητα του µνηµείου και η ανάγκη να αποκατασταθεί η ενότητα των γλυπτών του, κάνουν επιτακτική την ανάγκη να επιστραφούν τα Μάρµαρα του Παρθενώνα, τα οποία φιλοξενούνται στο Βρετανικό Μουσείο.

 Στις αρχές του 21ου αιώνα οι αντιλήψεις περί της ιστορικής συντήρησης, προστασίας και ερµηνείας της παγκόσµιας πολιτιστικής κληρονοµιάς άλλαξαν δραστικά. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο Παρθενώνας, ένα µνηµείο παγκόσµιας σηµασίας, δεν είναι πλέον δυνατόν να παραµένει ακρωτηριασµένο. Η επανένωση των Μαρµάρων του Παρθενώνα στην Αθήνα, στην πόλη όπου δηµιουργήθηκαν, θα επιβεβαιώσει την επανένταξή τους στο ιστορικό, τοπογραφικό και πολιτιστικό τους πλαίσιο και θα συµβάλει στην πληρέστερη κατανόηση και ερµηνεία τους"   https://www.culture.gov.gr/el/parthenonas

Η ιστορία του Παρθενώνα

Το γλυπτά του Παρθενώνα δεν είναι αυθύπαρκτα έργα τέχνης. Δημιουργήθηκαν ως αρχιτεκτονικά και συμβολικά μέρη του ναού της Αθηνάς, που χτίστηκε τον 5ο αι. π.Χ., στο απόγειο του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Η σύλληψη της αρχικής ιδέας, υλοποιούμενη με την κατασκευή του κτίσματος, μετουσιώνεται στην ισορροπία διαμέσου της συμμετρίας και μορφοποιείται με το τρίγωνο που σχηματίζουν οι μετόπες, η ζωφόρος και τα αετώματα. Το μνημείο γίνεται πλήρως κατανοητό μόνο με τα γλυπτά του και τα γλυπτά αυτά αποκτούν την πραγματική τους εννοιολογική υπόσταση μόνο πλησίον του ναού, στο φυσικό και ιστορικό τους περιβάλλον. Ο Παρθενώνας στέκεται ως κορυφαίο μνημείο, εδώ και 2.500 χρόνια και αποτελεί το ύψιστο σύμβολο της δημοκρατίας, της φιλοσοφίας και της αρμονίας. Πρόκειται για το αξεπέραστο μνημείο-σύμβολο του Δυτικού πολιτισμού. Η UNESCO επέλεξε τον Παρθενώνα ως έμβλημα της και συμπεριέλαβε τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης στον κατάλογο με τα μνημεία της παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Ο Παρθενώνας, επίσης, αποτελεί την πρώτη τη τάξει εγγραφή στον Ευρωπαϊκό Κατάλογο Πολιτιστικής Κληρονομιάς.