Ελληνοαγγλική Αγωγή - Ένα Πράσινο σχολείο

Ελληνοαγγλική Αγωγή - Ένα Πράσινο σχολείο

από Αλεξάνδρα Κωνσταντοπούλου -
Αριθμός απαντήσεων: 0

Ελληνοαγγλική Αγωγή - Ένα Πράσινο σχολείο

Στο Σχολείο μας λειτουργούμε προτάσσοντας τις αρχές και τις αξίες του «Πράσινου Σχολείου», σχεδιάζοντας όλες μας τις δράσεις, με στόχο την εκμηδένιση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος  και την ανάπτυξη φιλικών προς το περιβάλλον συμπεριφορών. Προστατεύουμε το περιβάλλον και αξιοποιούμε κάθε αχτίδα του ήλιου που απλόχερα μας προσφέρεται κάθε μέρα!

Την άνοιξη  του  2020 τέθηκε σε λειτουργία η φωτοβολταϊκή εγκατάσταση παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στην ταράτσα και τη στέγη των εγκαταστάσεων του σχολείου. Πρόκειται για μία μεγάλη «πράσινη» επένδυση στο σχολείο μας, η οποία έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά άλλων, που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια.  Η εγκατάσταση αυτή παράγει ηλεκτρική ενέργεια, η οποία σε ετήσια βάση θα υπερκαλύπτει όλη την καταναλισκόμενη ηλεκτρική ενέργεια όλων των εγκαταστάσεων του σχολείου. Η παραγόμενη ισχύς  θα υπόκεινται σε ετήσιο ενεργειακό συμψηφισμό με την καταναλισκόμενη ηλεκτρική ενέργεια, με την διαδικασία του Net metering (ενεργειακός συμψηφισμός).  Χρησιμοποιήθηκαν  τα κορυφαίων προδιαγραφών και απόδοσης πάνελ, της Αμερικάνικης εταιρείας SUNPOWER και Inverter του Γερμανικού οίκου KOSTAL.


Στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας για ένα «πράσινο» σχολείο τα προηγούμενα χρόνια πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω ενέργειες.

  •  Το καλοκαίρι του 2019 έγινε η εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού συστήματος ενώ παράλληλα ολοκληρώθηκε  η εγκατάσταση της επαύξησης της παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος. Πλέον η συμφωνημένη ισχύς με την οποία τροφοδοτείται το σχολείο μας είναι 85KVA, προκειμένου για την απρόσκοπτη λειτουργία όλων των εγκαταστάσεων μας. Επίσης τοποθετήθηκε νέα γείωση, Pilar μετρητών και καινούργια καλωδίωση – παροχή βάσει προδιαγραφών της νέας επαυξημένης ισχύος.  

 

  • Το καλοκαίρι του 2018 έγινε αντικατάσταση των παλαιών λεβήτων πετρελαίου θέρμανσης με συστοιχία τριών νέων υπερσύγχρονων επίτοιχων μονάδων φυσικού αερίου ενεργειακής κλάσης Α+++ συνολική ισχύος 270Kw.  Είναι  λέβητες συμπύκνωσης,  λειτουργούν με φυσικό αέριο, διαθέτουν πολυβάθμια λειτουργία καύσης και βαθμό απόδοσης 109%.  Ταυτόχρονα έγινε ανακατασκευή και αναβάθμιση όλων των υδραυλικών διατάξεων του λεβητοστασίου, αντικατάσταση της παλιάς καμινάδας με νέου τύπου προδιαγραφών φυσικού αερίου, προκειμένου για τη βέλτιστη απόδοση και οικονομία του συστήματος.

  1.  Αντικαταστάθηκαν όλα τα φωτιστικά σώματα όλων των αιθουσών του σχολείου με νέου τύπου, με ανακλαστήρες και λάμπες LED, οι οποίες καταναλώνουν 1/3 της ενέργειας που καταναλώνουν οι συμβατικές φθορίου, που προϋπήρχαν.
  2. Τοποθετήθηκαν κλιματιστικά τύπου Inverter ενεργειακής κλάσης Α++ σε όλες τις αίθουσες οι οποίες δεν ήταν κλιματιζόμενες.
  3. Τοποθετήθηκε νέα θέρμο-υγρομόνωση στην ταράτσα του δημοτικού, σύγχρονων προδιαγραφών και τοποθετήθηκαν οι αναμονές για το φωτοβολταϊκό σύστημα έτσι ώστε να μην επηρεαστεί η νέα μόνωση στο μέλλον από τυχόν φθορές.

  • Το καλοκαίρι του 2017 κατασκευάστηκε η νέα πτέρυγα του δημοτικού, επάνω από το κτίριο της Διοίκησης. Το κτίριο αυτό καθώς και οι εγκαταστάσεις του, πληρούν όλες τις τελευταίες ενεργειακές προδιαγραφές που απαιτούνται από τον κτιριοδομικό κανονισμό και τον ΚΕΝΑΚ.

  1.   Το νέο κτίριο διαθέτει θερμομόνωση σε όλες τις πλευρές του και την οροφή.
  2.   Τα παράθυρα είναι ανοιγόμενα έτσι ώστε να γίνεται φυσικός εξαερισμός, διαθέτουν θερμοδιακοπή και         έχουν φιμέ επικάλυψη με UV φίλτρο έτσι ώστε να περιορίζουν τις ακτίνες του ήλιου
  3.    Έχει εγκατασταθεί σύστημα κεντρικού κλιματισμού, λειτουργίας Inverter, με κανάλια σε όλες τις αίθουσες.
  4.    Επιπλέον για περιπτώσεις όπου ο φυσικός εξαερισμός δεν είναι εφικτός, υπάρχει και σύστημα εξαερισμού VAM με ανάκτηση θερμότητας (Heat Recovery), έτσι ώστε να υπάρχει εναλλαγή του εσωτερικού αέρα με νωπό αέρα από το περιβάλλον χωρίς να επηρεάζεται ιδιαιτέρως η θερμοκρασία του χώρου. Το VAM έχει ειδικά φίλτρα καθαρισμού του αέρα και μπορεί να λειτουργήσει είτε συνδυαστικά με το σύστημα κλιματισμού, είτε και μεμονωμένα.
  5.   Όλα τα φωτιστικά σώματα είναι πάνελ LED χαμηλής κατανάλωσης, κατάλληλα για αίθουσες σχολείων.
  6.   Ταυτόχρονα με την κατασκευή του νέου κτιρίου έγινε νέα φωταγώγηση των διαδρόμων και των εξωτερικών χώρων του σχολείου με φωτιστικά τύπου LED. 

Με όλα τα παραπάνω αλλά και με τις καθημερνές δράσεις μας όπως η  ανακύκλωση χαρτιού, μπαταριών, πλαστικών καπακιών, έχουμε δημιουργήσει ένα συγκρότημα το οποίο έχει το ελάχιστο δυνατό ενεργειακό αποτύπωμα και βάζουμε και εμείς το δικό μας λιθαράκι στο βαθμό που μπορούμε, στην  προστασία του περιβάλλοντος.

 Σύντομα θα εγκατασταθεί και μία οθόνη όπου τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθούν με σχηματική απεικόνιση σε Real Time την παραγόμενη ενέργεια από το φωτοβολταϊκό μας σύστημα έτσι ώστε να αποτελέσει και αυτό έναυσμα για την καλύτερη περιβαλλοντική τους συνείδηση.

 

                                                                                                            Από τη Διεύθυνση