ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

από Αλεξάνδρα Κωνσταντοπούλου -
Αριθμός απαντήσεων: 0

 

Μαρούσι, 15/4/2020

Αγαπητοί Γονείς,

 

Βιώνουμε όλοι μία  περίοδο έντονης ανασφάλειας και δυσκολιών στην καθημερινότητά μας εδώ και ένα μήνα. Για όλους εμάς στην Ελληνοαγγλική Αγωγή, το θέαμα των άδειων τάξεων την ώρα που αυτές θα έπρεπε να σφύζουν από ζωή, από τα γέλια και τις φωνές των παιδιών μας, είναι ιδιαιτέρως στενάχωρη κατάσταση. Αναμφίβολα, το διάστημα αυτό είναι το πιο δύσκολο από την ημέρα ίδρυσης του εκπαιδευτηρίου μας.

Ωστόσο, διοίκηση, εκπαιδευτικοί και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι αποφασίσαμε να κρατήσουμε το σχολείο μας όρθιο, την εκπαιδευτική μας κοινότητα ζωντανή. Κληθήκαμε ξαφνικά να ορίσουμε με νέο τρόπο την εκπαιδευτική διαδικασία,  να χρησιμοποιήσουμε διαφορετικές μορφές μάθησης και να διαμορφώσουμε νέες σχολικές συνθήκες.

Από τις πρώτες κιόλας ημέρες οργανώσαμε ένα σύστημα ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης χρησιμοποιώντας παράλληλα το portal eclass του Σχολείου μας, καθώς και τρεις νέες πλατφόρμες (τη Socrative, την Edmodo & το  Edpuzzle) για την αποστολή υποστηρικτικού εκπαιδευτικού υλικού,  με διαδραστικό χαρακτήρα. Επίσης, εφαρμόσθηκε η αμφίδρομη επικοινωνία μαθητή-διδάσκοντος μέσω εταιρικού e-mail. Δόθηκε έτσι στην αρχή η ευκαιρία για ουσιαστική επανάληψη και εμπέδωση της διδαχθείσας ύλης, αναγκαίας συνθήκης για να προχωρήσουμε αμέσως μετά στην αδίδακτη ύλη μέσα από βιντεομαθήματα. Παράλληλα γίνονταν οι απαραίτητες προετοιμασίες, ώστε να εξασφαλισθεί η ποιότητα των live τηλεμαθημάτων.

Σε  σύντομο χρονικό διάστημα περάσαμε στη σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία με «ζωντανά» μαθήματα μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας Webex. Μέσα από αυτήν τη νέα μορφή διδασκαλίας άλλα και την «ασύγχρονη»  που λειτουργεί παράλληλα και ενισχυτικά, γίνεται η παράδοση σε όλα τα μαθήματα με σκοπό  να προχωρήσει η διδακτέα ύλη, κυρίως όμως για να έχουν τα παιδιά μας την ψυχική και συναισθηματική επαφή με τους δασκάλους και τους συμμαθητές τους για να αναπληρώσουν, έστω εν μέρει, την καθημερινότητα που βίωναν πριν το κλείσιμο των εκπαιδευτικών μονάδων.

Όλο αυτό το διάστημα είμαστε κοντά στους μαθητές-τριές μας συναισθηματικά, παιδαγωγικά και μορφωτικά. Η διαδικασία και η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε από τους εκπαιδευτικούς, για να δομηθεί η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, έγινε με τέτοιο τρόπο, ώστε τα παιδιά ανάλογα με την τάξη τους, να εισέλθουν σταδιακά σε αυτή τη νέα συνθήκη, να προσαρμοστούν γρήγορα και να αποκομίσουν μεγαλύτερα οφέλη. Το Σχολείο παραμένοντας πιστό στη φιλοσοφία του και σε όσα πρεσβεύει όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας του, κατάφερε να είναι κοντά στους μαθητές με ποιοτικό και ουσιαστικό τρόπο. Είμαστε εδώ με ένα πλήρως οργανωμένο και εκπαιδευτικά δομημένο ποιοτικό πρόγραμμα, που προσφέρει στα παιδιά μας τη δυνατότητα να μαθαίνουν με ασφάλεια όπως και πριν. Δεν βιαστήκαμε και δεν προβήκαμε σε άσκοπες υπερβολές. Το κάθε βήμα μας ήταν σχεδιασμένο με προσοχή και κινήθηκε με γνώμονα την καθημερινή σχολική πρακτική, την ασφάλεια, την ψυχολογία και την υγεία των μαθητών και όχι με κινήσεις εντυπωσιασμού.

Διαβεβαιώνουμε τους γονείς ότι είμαστε σε συνεχή εγρήγορση όσον αφορά τον έλεγχο, την  αναθεώρηση και την προσαρμογή της παρεχόμενης τηλεκπαίδευσης στους μαθητές μας με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης που φέρουμε και των αναγκών που έχουν οι οικογένειες των μαθητών μας.

Για να επιτευχθεί η εξ αποστάσεως διδασκαλία (σύγχρονη και ασύγχρονη) οι εκπαιδευτικοί  μας καταβάλλουν υπερπροσπάθεια, καλούμενοι να  εργαστούν παραγωγικά σε νέες συνθήκες για  πολλές ώρες. Η σύγχρονη και η ασύγχρονη τηλεκπαίδευση  είναι μια ιδιαίτερα απαιτητική διαδικασία, που απαιτεί πολύ καλή προετοιμασία, έτσι  ώστε να υπάρχει ένα αποτέλεσμα όσο το δυνατόν εγγύτερο στην δια ζώσης διδασκαλία. Παράλληλα οι εκπαιδευτικοί καλούνται να  διαμορφώσουν τη δομή λειτουργίας των οικογενειών τους, έτσι ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στο προγραμματισμένο ραντεβού με τους μαθητές τους. Καλούνται να υποδαυλίσουν το άγχος όλης αυτής της «έκθεσης» και να ανταποκριθούν με δύναμη και αισιοδοξία στις ανάγκες μιας μαθητικής κοινότητας που μένει στο σπίτι.   Υπάρχει αναμφίβολα μεγάλη κούραση, όμως ο ενθουσιασμός της επαφής με τα παιδιά και η διάθεση για προσφορά υπερνικούν κάθε εμπόδιο.

Αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες και την αγωνία όλων σας.  Είμαστε βέβαιοι ότι και εσείς συμμερίζεστε τη δική μας αγωνία  να συνεχίσει ο εκπαιδευτικός μας οργανισμός να λειτουργεί και να προσφέρει τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες, ακόμη και μέσα στον κυκλώνα της πανδημίας.  Στην προσπάθεια αυτή η ανταπόκριση στις τυπικές σας υποχρεώσεις είναι απαραίτητη για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα σας, όπως το πράττουμε με συνέπεια και αφοσίωση στα 50 χρόνια λειτουργίας μας.

 

 Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα εξής:

 

  • Το Σχολείο μας είναι απολύτως τυπικό στις οικονομικές του υποχρεώσεις απέναντι σε όλους τους εκπαιδευτικούς, οι οποίες καταβάλλονται στο ακέραιο, σεβόμενο την προσπάθεια  και τον διαρκή αγώνα όλων για την εξέλιξη και την  βελτίωση της ψηφιακής εκπαιδευτικής διαδικασίας.


  • Κανένας γονέας δε θα επιβαρυνθεί  με το κόστος της μεταφοράς, της μελέτης- φύλαξης και των προαιρετικών απογευματινών δραστηριοτήτων  της περιόδου που έχει ανασταλεί η λειτουργία μας. Ανάλογα της περιόδου  παράτασης του διδακτικού έτους, θα υπάρξει και στο τέλος η ρύθμιση. Ιδιαίτερες έκτακτες οικονομικές δυσκολίες γονέων θα αντιμετωπισθούν με κατανόηση και θα επιλυθούν.

 

Είμαστε βέβαιοι ότι θα περάσουμε αυτό τον κάβο όλοι μαζί.

 

 Εύχομαι από τα βάθη της καρδιάς μου, τα Πάθη του Κυρίου, η θυσία της Σταύρωσης και η λύτρωση της Ανάστασης, να καθοδηγούν  τη σκέψη μας και να χαρίσουν σε όλους μας υπομονή, επιμονή, υγεία και ελπίδα.


Καλή Ανάσταση.

 

Με εκτίμηση

Χ. Κακαδιάρης

Γεν. Δ/ντης

Ελληνοαγγλική Αγωγή