ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ ΓΙΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ ΓΙΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

από v.konstantopoulou eclass -
Αριθμός απαντήσεων: 0

ΔΩΣΕ 10΄ ΑΠΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΟΥ. ΧΑΡΙΣΕ ΖΩΗ.

Αγαπητοί Γονείς

Γινόμαστε αιμοδότες, προσφέρουμε ζωή.

 Η Εθελοντική Αιμοδοσία του Σχολείου μας θα πραγματοποιηθεί και πάλι μετά από 3 χρόνια, την Κυριακή 7 Μαΐου 2023, ώρα 10.00-13.30 στο πλαίσιο του Φιλανθρωπικού Bazaar.

Ο θεσμός αυτός λειτουργεί  στο Σχολείο μας περισσότερο από 10 χρόνια. Το Σχολείο μας σε συνεργασία με το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο πραγματοποιεί μια φορά το χρόνο Εθελοντική Αιμοδοσία και διατηρεί στο Νοσοκομείο  Τράπεζα Αίματος, έτσι ώστε εάν κάποιος μαθητής ή κάποιος συγγενής του (α’ βαθμού)χρειαστεί να μεταγγιστεί, άμεσα να προσφέρουμε .

Ευχόμαστε μόνο να προσθέτουμε μονάδες αίματος και όλοι να είμαστε υγιείς και να μη χρειάζεται να αφαιρούμε.

Να θυμίσουμε επιπλέον ότι δίνοντας αίμα, δεν προσφέρουμε μόνο στο συνάνθρωπό μας, αλλά και στον ίδιο μας τον εαυτό, διότι η τακτική αιμοδοσία  βελτιώνει τη ροή του αίματος και μειώνει τις βλάβες στα τοιχώματα των αγγείων και των αρτηριών. Όσοι επιθυμείτε να στηρίξετε τη δράση του Σχολείου μας, να διαβάσετε παρακαλώ τις οδηγίες που ακολουθούν.

Σας περιμένουμε!

 

Προϋποθέσεις αιμοδοσίας

 Για να μπορεί να προσφέρει, ο εθελοντής αιμοδότης πρέπει να ισχύουν οι παρακάτω προϋποθέσεις:

 ● Να είναι υγιής, με φυσιολογική θερμοκρασία, αρτηριακή πίεση και σφίξεις, να έχει καθαρό δέρμα και να είναι μεταξύ 18 - 62 ετών.

 ● Να έχει παρέλθει διάστημα ενός μήνα μετά από ανάρρωση Covid 19.

 ● Να μην παρουσίασε συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού ή του γαστρεντερολογικού κατά τον τελευταίο μήνα.

● Να είναι ξεκούραστος (6 ώρες βραδινού ύπνου), σε ήρεμη ψυχολογική κατάσταση και να μην έχει καταναλώσει αλκοόλ την προηγούμενη μέρα.

● Να είναι απαλλαγμένος από χρόνια νοσήματα ή μεταδοτικές νόσους.

● Να μη νοσεί από κάποια ίωση ή να μην έχει αναρρώσει από κάποια πρόσφατη ασθένεια.

● Να μην αντιμετωπίζει καρδιαγγειακά προβλήματα, ζαχαρώδη διαβήτη, σοβαρές αλλεργίες ή αναιμία κάποιου είδους και να μην έχει ιστορικό ηπατίτιδας (Β ή C) και έλκους στομάχου.

● Άτομα που έχουν θυρεοειδή (Hashimoto ή υποθυρεοειδισμό) μπορούν να δώσουν αίμα έχοντας πάρει την προβλεπόμενη δοσολογία. Στην περίπτωση του υπερθυρεοειδισμού δεν επιτρέπεται η αιμοδοσία.

● Άτομα που παίρνουν φαρμακευτική αγωγή για αρτηριακή πίεση ή χοληστερίνη και είναι ρυθμισμένη στα φυσιολογικά επίπεδα, μπορούν να δώσουν αίμα έχοντας πάρει την προβλεπόμενη δοσολογία (προηγούμενο βράδυ ή την ίδια μέρα το πρωί), κανονικά.

 ● Να μην έχει παραμείνει στην Αγγλία περισσότερο από 6 μήνες κατά τα έτη 1980-1996.

● Να μη λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, ασπιρίνη ή αντιβιοτικά για τουλάχιστον μία εβδομάδα.

● Οι γυναίκες δεν πρέπει να βρίσκονται σε φάση εμμήνου ρύσεως την ημέρα της αιμοδοσίας όπως επίσης και σε κατάσταση εγκυμοσύνης τον τελευταίο χρόνο.

● Πρέπει να έχει παρέλθει χρόνος τριών μηνών για τους άνδρες και τεσσάρων μηνών για τις γυναίκες από προηγούμενη αιμοδοσία.

● Πριν την αιμοδοσία ο δότης πρέπει να έχει πάρει ελαφρύ πρωινό.

 

Δικαιούχοι αιμολήπτες

Το αίμα της Τράπεζας αίματος μπορούν να προμηθευτούν: 1) Οι μαθητές του Σχολείου και οι πρώτου βαθμού συγγενείς τους. 2) Το προσωπικό του σχολείου και οι πρώτου βαθμού συγγενείς τους, εφόσον υπάρχει επάρκεια αίματος. 3) Άλλα άτομα για τα οποία θα αποφασίζει ο σύλλογος των εκπαιδευτικών, οι οποίοι υποχρεούνται να επιστρέψουν τις φιάλες που δανείστηκαν.